Tuesday, May 24, 2011

f u t u r e p l a n

hah pnat br balik dr keje..aduy byk nye x siap lagi..pas keje tadi lepak2 jap dengan ofismate ngeteh~ hehe tapi arini agak pelik sket..sume orang kat sekeliling aku cakap pasal mende ni..future plan..ade yang nak beli rumah, ade yang nak beli kereta...stalk blog member aku plak ade yang sembang pasal plan nak kawen..waaa..memang besar hajat tu..um pikir balik aku pon dulu pnh ngorat dy..haha tapi x kesampaian yg sampai sekarang aku x taw kenapa..tapi syukur Alhamdulillah...skang musti jdk lebih baik..haha aku pon x terpikir ape future plan aku..kalu ikotkan hati memang nak macam2..nak moto besar, rumah besar, kereta besar, keje besar, bini kecil molek..hehe tapi ade gak la terlintas kat dlm hati "Si Budak Anoi ni kena mula ade rase btanggungjawab, mula pikir2 orang lain, kena blaja macam2, kena rajen2 carik keje n x mudah putus asa.." Kalau la aku lengkap semua ni, insyaAllah i will be a real MAN..amin..yela..hidup sape taknak senang kan? lagi pulak kalau pikir pasal kawen. Kalau darjah satu memang la jauh sangat nak pikir ke situ..tapi skang da 20 lbey suda...setaun lagi abes blaja insyaAllah..pastu kerja, kawen...kan kejap sangat..,nak kawen ekonomi mesti stabil, sharing itu kelebihan...tapi menyediakan itu ketanggungjawaban...btol tak? haha pikiran da mula kena matang..alhamdulillah even duduk umah sewa brapa bulan je ni pon Allah da bukak mata aku untuk tengok orang2 sekeliling.. tengok perangai orang lain. So be responsible is worthy aite?? hehe 



nak yang ni...ataw
ataw ni..ataw yg lain2..hehe

till next time ;P

Saturday, May 21, 2011

hari ini dalam j u m a a t (versi semalam)

Allahuakbar! Allahuakbar!


Azan dah masa aku nak g solat jumaat..baru pas makan dengan ofismate kat sini (Shah Alam). Dulu kalau kat jb, makan mesti lepas jumaat..haha da lapar sangat tpaksa la..makanan pon mahal sikit..biasa lah..Kay Ell...kawan aku cakap camtu.. ;P


Yang mnarik skali khutbah jumaat tu..OO..ghopenye teman solat di masjid TTDI aka masjid sekolah tahfiz..patut lain bebenor khutbah nye..memang best, energetik dan superb!! hehe Topik: Sumpah Laknat..jgn pikir banyak..memang bunyi politik pasal isu negara., tapi hanya ulasan untuk sumpah yang dibuat itu ari. Yang best nye imam xde notes tapi cakap lancar sedap dan efisyen..waa..kagum2!! haha


Aku plak da risau2 nak hujan. HAha xtaw la x khusyuk..adehh~ masa balik tu dapat flyers sorang satu..pasal non-muslim in Muslim country..artikel pon bagus..apa yang kita belajar kat skolah dulu memang patut dipraktikkan..terutamanya pasal hukum2 menjaga orang kafir di bawah naungan Kerajaan Islam dan juga pemimpin di kalangan bukan Islam...patut la Malaysia banyak hal perkauman..kalau ikutkan cara hidup Islam yang betul, non-Muslim pon hidup aman dan bebas amalkan ajaran mereka..cuma di kawasan tertutup..bila non-Muslim yang handle negara, memang banyak la yang tak boleh telah dibolehkan..


Btol gak kn?? pikir2kan...selamat beramal~ peace ^^

Tuesday, May 17, 2011

adehh~

cam haram..br 2 ari praktikal da xcden...sume psl blk dr seminar aka tmpt keje..bale ni bale..aduy..abes lebam betis aku!!

Sunday, May 15, 2011

practical training

hi everyone..


tomorrow will be my second practical training, as landscape consultant. Yup..just arrive to Shah Alam this afternon. My family n i went to Terengganu for two days to meet our new family to be..hehe Money flows like water.. ^^ Tomorrow got site visit!! Aiyoo..first day need to go site visit already? Haha..k la, very tiring to unpack all my stuffs here..


till next post >.<

Friday, May 6, 2011

how can i change?

Just now this evening i watched Al-Kuliyyah programme on TV3, an Islamic discussion show. Like always, there must be something fated to be shown to me when i'm alone. No matter, it can be songs, people talking, or whatever. 

 This time it's about 'ANGER'. Ahh, nice one.. Hit me directly onto my head! Yaaahh, i can feel that lately my anger becomes ferocious i think, cause i can't control it anymore. A slight mistake can turn into a 'killing' plan. Some of my friend said i am too negative person. NE..GA...and i don't hear the last word. 
But is it true? Or sensitive? Or what i call perfection..because i'm too sensitive, i'm afraid to make mistake..i tried my best to make it perfect in each of my job. Hahh..and cause the way i am, i usually end up with anger of others' mistake. 

i once thought of handling my anger. And it seems successful when i entered my matriculation program. Means, i stop blaming shitty words to people for ONE YEAR!! haha quite an improvement..but it never last long..this university life make me worse. i'm back to my normality..haihh~
Back to the ANGER. It's not about management. It's about the reality of it and how it happened. The ustaz said anger comes from fire in ourselves, and it grows if we are not patient enough. The main part is when syaitan or satan join in. We know their native is fire..so they easily take part and make us worse. What makes me guilty is when we at mahsyar, people that we do bad things on them can take our pahala, and Allah SWT can put that people sins to become ours..
Hmm..thinking of that, i always get angry and my mouth will start firing unstoppable ***** words if i can't stand with certain people. Mind u not everyone..i've done so much bad things..astaghfirullah..how big this problem can be?..so many effect, neither physical and spiritual. 

Maybe the problem also come from myself..i left most of my 'good' part behind since i entered secondary school..and it continue up till now..my bad..my bad..thought of changing again? maybe? hopefully.. 

"Saidina Umar r.a. itu bengis orangnya tapi bila di depan Allah, sangat tinggi TAQWA nya.."


..Amin Ya Rabb..

...

Wednesday, May 4, 2011

new official logo release!

tam.tam.taraaaa~


officially for my picturesque  (>.*)
enjoy more pics here

Tuesday, May 3, 2011

A letter from heart to Heaven~

Bismillahirrahmanirrahim..

Dear...,

We quarreled again..and your ego is so high and even unreachable by yourself. you 'taught' me to be the next YOU..but you never taught me to become ME. Do you ever realize that your DREAM comes true? Now, i already YOU..or i can say i am even MORE than you. It's not a little more..but it's more MORE..or MORE. I tried hardly to drag me out from your path. I'm not you..Did you ever think of what is your best thing done for the family? I don't blame you for your personality, but you drag me to this hell i am..very suffocating. You never support what we did..you always blame us with no reason..why is that? Please change for me. Please change for us..When will my "bottle' full with happiness and love? our age is getting older. Don't want to hear any regret made when its time for the last call. Life is so short. Why not we make it worth?



Mohd Anuar Ahmad